Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Διαφύλλαξη των 'συμφερόντων του έθνους' μέσα από τα αρθρα για τη χορήγηση άδειας ιδιωτικών σταθμών

Διαβάζοντας τα 3 πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών αναφέρονται αντίστοιχα το καθένα στις βασικές προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης αδειών ίδρυσης και λειτουργείας τηλεοπτικών σταθμών,στη διαδικασία και τα κριτήρια χορήγησης αδειών ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών καθώς στην προστασία του ιδιωτικού βίου του καθένα και από εκπομπές και από διαφημήσεις και στη σωστή χρήση της γλώσσας.
Οι άδειες χορηγούνται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.Οι σταθμοί υποχρεούνται να μεριμνούν για την ποιότητα του προγράμματος,την αντικειμενική ενημέρωση,τη διασφάλιση της πολυφωνίας και την προαγωγή του πολιτισμού με τη μετάδοση εκπομπών λόγου και τέχνης.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί κυρίως το τριτο άρθρο που αναφέρεται στις εκπομπές και τις διαφημήσεις και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προφυλάσσουν τον ιδιωτικό βίο.Οι εκπομπές πρέπει να σέβονται την πρωσοπική ζωή,την τιμή,την υπόληψη,την οικογένεια κάθε πρωσόπου που εμφανίζεται στην οθόνη.Και οι διαφημήσεις δεν πρέπει να θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,να κάνουν διακρίσεις μεταξύ φυλών και φύλων,να μην παρακινεί τους ενήλικες,να μην εκμεταλλεύται την εμπιστοσύνη τους.
Σήμερα όμως βλέπουμε ότι εκπομπές και διαφημήσεις ενώ είναι υποχρεωμένες να πληρούν αυτές τις σοβαρές προϋποθέσεις φαινεται ότι δεν γίνεται με απόλυτη ακρίβεια.Έτσι ορισμένες φορές βλέπουμε προγράμματα που μπορεί να βλάψουν τη σωματική ,διανοητική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων αφού προβάλονται σκηνές βίας ή πορνογραφίας.Επίσης αρκετές φορές σε εκπομπές έχουν καλεσμένους από διαφορετικές φυλές,όπου επικρατεί έντονος διαπλικτησμός και ειρωνεία στις συζητήσεις μεταξύ τους.Το ίδιο φαινόμενο επικρατει και όταν έχουμε να κάνουμε με θρησκευτικές,πολιτικές συζητήσεις,όπου εμπλέκονται άτομα του κράτους και διακυβέβονται διάφορα συμφέροντα.Εκτός από τους ανήλικους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης και διαφθοράς και οι υπόλοιποι βρίσκονται στην ίδια θέση γιατί μπορεί να βρεθούν εκτεθημένοι χωρίς να το ξέρουν.Γι'αυτό ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα το άτομο να ζητήσει επανόρθωση από το σταθμό που μετέδοσε την επίμαχη εκπομπή.Το κατά πόσο βέβαια εφαρμόζεται αυτό είναι άλλο θέμα!!
Ένα τελευταίο ζήτημα που θήγεται αφορά και την ορθή χρήση της γλώσσας,όπου σήμερα ο καθένας βγαίνει στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και μιλάει χωρίς να έχει την πλήρη επίγνωση του κάθε θέματος.Γι'αυτό οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα από τους δημοσιογράφους και τους συντελεστές των προγραμμάτων.Σημαντικό είναι και το θέμα της νοηματικής γλώσσας.Το θέμα αυτό ειναι αρκετά περιορισμένο και παραγκωνισμένο από όλους και πολύ περισσότερο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.Ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα κανάλια για την πληρέστερη ενημέρωση και αυτών των ανθρώπων τους παραμελούν όλο και περισσότερο.Και κυρίως στις συζητήσεις που ανέφερα πιο πάνω όταν ειναι καλεσμένα τετοια άτομα συνήθως η συμπεριφορά ειναι πιο μειωτική απέναντι τους γι'αυτό η προστασία από τους σταθμούς θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Καλύτερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Μπράβο σου! Η περίληψη των άρθρων είναι καλή. Τα σχόλι για τα συμφέροντα των τηλεθεατών καλά. Λείπει εντελώς η αναφορά στην εικόνα του έθνους όπως βγαίνει από το νομοσχέδιο και κάποια πιο θεωρητική συζήτηση